Profiel

Klaartje scheer

Brood, Beschuit en Kleingoed Bakkerij: woorden die staan op de gevel van een voormalig bakkershuis in Breda. Dat is mijn werkhuis, op de hoek van de Zonstraat en de Maanstraat. Een al of niet toevallige samenloop: mijn werk vindt zijn oorsprong op plekken waar wegen elkaar ontmoeten.

Biografie
Er liepen twee ezels rond ons huis, en een reuzenschildpad met drie poten. Ik ving sprinkhanen voor de tamme neushoornvogel en ik leerde er goed uitkijken voor de schorpioenen. Dat was in Afrika, in Burkina Faso.
Terug in Nederland tekende ik beeldverhalen over de dieren, en samen met de pianocomposities van Moeder werden het boekjes.
Werken in de dierentuin en in de boekwinkel inspireerden mij tot het maken van nieuwe verhalen. Ik koos voor kunstacademie Sint Joost in Breda. Daar ontwierp ik een alfabet en presenteerde er mijn eerste boek: De toegang is gratis. Na mijn afstuderen ontwikkelde ik mij verder als illustrator aan Royal College of Art in Londen, en behaalde ook het docentendiploma.
In de roerige tijd die volgde combineerde ik een gezinsleven met het docentschap. Ik specialiseerde mij in het ontwerpen van pictogrammen, beeldmerken en uithangtekens en verfijnde mijn boeken – beeld – taal. Daarbij maakte ik muzikale voorstellingen met Kamishibai: Japans verteltheater.
Inmiddels staan mijn twee kinderen op eigen benen en de dieren van toen zijn weg, maar de talloze figuren die ooit om mij heen waren en nog zullen komen, krijgen nu rustig de tijd om in mijn boeken te belanden.

Werkveld en ervaring 

Tekenen
Tekenen is de basis voor grafiek. Ik werk het liefst met écht papier, échte inkt, en teken graag met een kroontjes- of trekpen. Een punt. Een lijn, dan een tekening. Het maken: zwart-wit of kleur, puntjes op de i voor een mooi resultaat. Ik hou van de sierlijke beweging. Vorm en tegenvorm. Het gevoel van ruimte, de stilte. Ik wil het publiek raken en meenemen met beelden en verhalen. Beeldmerk. Uithangteken. Geboortekaartje. Boek.

Ontmoeten
Daar waar kunstvormen samenkomen. Door samenspel met bouwer, filmer, muzikant en dichter ontstaan nieuwe uitgangspunten, vormen en toepassingen. Steeds andere benaderingen en het gebruik van verschillende technieken laten een vrolijke diversiteit zien.
Samenwerken inspireert, brengt nieuwe invalshoeken en biedt mogelijkheden om mijn werkveld te verbreden.

Projecten
–  25 uithangtekens aan de Haagdijk in Breda, samen met ruimtelijk ontwerper Eloi Koreman (1998/2005).
–  Achtergronden in de film Love Loop, samen met filmmaker Ties Poeth  (2007).
–  Illustraties bij Het geheim van de Drie Moren, samen met schrijver Jaap Janssen (2004).
–  Prenten voor Het zand van Klaas Vaak (The dream of the Sandman), samen met dichter Ernestine Scheer (2013 – 2014).
–  Prentenboek Zoemtrompet (2018)
–  Prentenboek de viool van Dario (2022).

Logo’s en Zinnebeelden
Het verbeelden van een naam, onderwerp of thema in een helder pictogram.
Ik maak deze in overleg met de opdrachtgever. Zie Projecten: Logo’s en Picto’s.

Verhalen, prenten en boeken 
Hoe ziet de wereld er nu uit? Met prentenboeken wil ik kleine en grote mensen meenemen en inspireren. Verhalen waarbij beeld en tekst elkaar aanvullen, aan elkaar gewaagd zijn. Voor kijkers, lezers en voorlezers. Mijn verhalen laat ik zien en horen met Kamishibai (Japans verteltheater), in boekwinkel, bibliotheek of theater.
Zo maakte ik de boeken De toegang is gratis (1986) Wildeman (2010), Zoemtrompet (uitgeverij Clavis 2018) en de viool van Dario (uitgeverij Clavis 2022).

Zichtbaarheid
‘Kijk eens omhoog in de Haagdijk’, daar hangen de uithangtekens in de Haagdijk en Nieuwe Huizen  in Breda. Met de solo tentoonstelling van studies en werktekeningen ‘Kijk eens omhoog’ (maart 2015 t/m maart 2017).
Al mijn werken zijn te zien in de straat, in boeken, op social media en tijdens presentaties met Kamishibai verteltheater.

Docentschap

Liefst creëer ik een lichte en vrolijke boel voor kinderen, waardoor de kinderlijke creativiteit vrij kan stromen. Op hun beurt geven de kinderen mij volop inspiratie. Ik begeleid kunstprojecten en geef workshops in mijn studio en op bedrijven en scholen. Bij Nieuwe Veste, centrum voor kunst en muziek, initieerde ik de állerleukste Duo Cursus, waarbij kinderen (tot 12 jaar) en volwassenen samenwerken.

–  Vakdocent Grafiek en Boekbinden aan de Vrije Hogeschool in Driebergen(1988-1992).
–  Docent Grafiek aan Het Kunststation in Leerdam (1989-1993).
–  Docent Beeldend bij Nieuwe Veste in Breda (1989- 2009)
–  Docent beeldend en muziek in studio KlinkKlaar in Breda (sinds 2000)
–  Docent jeugd bij Nieuwe Veste in Breda (sinds 2022)

Opleidingen
1986   Academie St.-Joost, Breda – grafische kunsten, c.l.
1988   Royal College of Art, Londen – illustratie
1992   CPDB, Arnhem – docent beeldende kunsten, c.l.
2020   Schrijversacademie, Rotterdam/Utrecht – specialisatie kinderboeken